The winner is…

Dalinco! Afkomstig van de biologische teler Harrie van den Elzen uit het Noord-Brabantse Zeeland.
Harrie, van harte gefeliciteerd!
We hebben het hier over de beste appel van Nederland.

Sinds Eva er Adam mee verleidde in het paradijs, hoort de appel bij de mens. En bij Nederland! Hij houdt wellicht de dokter buiten de deur, maar is de doorsnee appel ook lekker? Hoogste tijd voor een échte verkiezing dus: ‘Beste Appel van Nederland’. En die was gisteren, 1 november in de Philips Fruittuin in Eindhoven.

Deelnemen betekende in ieder geval heel vroeg je bed uit! Vanaf 6 uur in de ochtend begon het in de Philips Fruittuin langzaam vol te lopen. Publiek en boeren met een kistje appels in hun armen. Wat direct opviel is dat de appels qua uiterlijk eigenlijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen: ongeveer de zelfde grote en allemaal geel-rode appels met een aantrekkelijk blosje. De boeren zelf zijn al vrij snel druk met het raden van [hun eigen] ras, waar ze tot mijn verbazing toch een beetje moeite mee hebben…

Rond 7 uur gaat het van start. De publiekjury allemaal rond een grote lange tafel. De smaakjury, met voorzitter Felix Wilbrink [culinair journalist Telegraaf], restaurateur Ingrid van Eeghem [de Karpendonkse Hoeve in Eindhoven] en versadviseur Dik Vogelaar [Look at Fresh] zittend in de meubels van de Veldkeuken. En uiteindelijk kan er maar één de winnaar zijn. De uitkomst van publieks- en smaakjury is unaniem: Harrie van Elzen uit het Branbantse Zeeland met zijn appel Dalinco. ‘Alsof je in de zomer bijt! Hij heeft zoveel smaken, dat hij werkelijk overal lekker bij is. Je wilt er onmiddellijk nog één’, zo luidt het jurycommentaar.

NieuwVers – een initiatief van Urgenda en Foodlog – organiseerde de verkiezing van ‘Beste Appel van Nederland’ om de aandacht te vestigen op appels die zich onderscheiden door hun smaak én duurzame teelt. Nederland telt 27 miljoen appelbomen die samen zo’n 300 á 400 miljoen kilo appels per jaar produceren. Daar zitten appels tussen die er bovenuit steken. Het is van groot belang dat die in Nederland geteeld blijven worden, want de appelteelt in ons land wordt economisch steeds minder rendabel. NieuwVers wil daarom de koplopers zichtbaar maken en belonen. En andere telers stimuleren dit voorbeeld te volgen. Zo gaan duurzaamheid en smaak – lekkerder én beter – hand in hand.


 

Ardie van Bommel
Gastblogger Ardie van Bommel ‘is’ ontwerpstudio BOMM en ontwerper van de Veldkeuken! Ontwerpstudio BOMM: een studio voor publieke vormgeving die met liefde verbindingen legt. Tussen mensen op dat specifieke stukje publieke ruimte. Vaak met een knipoog naar voedsel. Ardies drijfveer om mooie concepten te ontwikkelen, wordt enorm versterkt door die lekkere appel van het boerenerf of de veldzuring die in het wild groeit.

In welke Nederlandse appel zet jij graag je tanden?
Deel het met ons, hier beneden!

Goed artikel? Deel het met je vrienden!
‘There is no social without sharing!